I Europa har vi siden Trumps magtovertagelse talt om, at de amerikanske teknologigiganter kan spærre for europæeres adgang til data. Det mareridt blev til virkelighed for en domstol i Holland, og det giver et hastende behov for europæiske løsninger.
På ordre fra USA’s præsident, Donald Trump, har Microsoft lukket for Den Internationale Straffedomstols chefanklagers e-mail. Chefanklageren i Haag, Karim Khan, har således mistet adgang til sin e-mailkonto hos Microsoft – og til hans bankkonti i Storbritannien. Det skriver Berlingske.
Årsagen er domstolens udstedelse af en international arrestordre på den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant, hvilket den amerikanske regering er uenig i.
Politisk handling
Noget, som man ikke kunne forestille sig for bare få måneder siden – før Trumps magtovertagelse – er blevet til virkelighed. At en techgigant kan blive brugt af den amerikanske regering som politisk pressionsmiddel.
Det åbner selvsagt for en ladeport af bekymring, for hvad bliver det næste? EU-Kommissionen bruger eksempelvis også Microsofts løsning. Og EU er i handelskrig med USA.
Europæiske institutioners og virksomheders afhængighed af blandt andre Microsoft og Google ser med andre ord pludselig helt uholdbar og dybt naiv ud.
Men vi vidste jo, at det kunne ske. Digitaliseringsminister, Caroline Stage Olsen (M), udtalte for nylig i en høring, at Danmark og Europa er ’alt for afhængige af en lille håndfuld globale techgiganter’. Og hun lovede, at der er en plan på vej. En løsning kan være at skifte til opensourcesoftware, der følger internationale standarder, ifølge Berlingske.
Nye muligheder
Chefanklager Karim Khan bruger nu den schweiziske e-mailudbyder Proton, og det er et godt billede på, at Trump de facto skubber europæerne i armene på kontinentets egne techvirksomheder.
Markedet i Europa er i dag nærmest totalt domineret af Amazon, Microsoft, Google, IBM og Oracle, som ifølge analysehuset IDC i 2024 sad på 87 procent af al infrastruktur til cloud-computering – altså servere og lagerplads.
Men hvad er de europæiske alternativer til de store amerikanske cloud-tjenester så? Af interessante udbydere nævner specialisten Infobits fire:
Franske Scaleway som alternativ til AWS og Google Cloud. Scaleways tilbyder databehandling, lagring og administrerede tjenester.
OVHcloud er også fransk og en af Europas største cloud-udbydere med datacentre over hele EU.
Mens Hetzner er en tysk udbyder – kendt for omkostningseffektive dedikerede servere og cloud-instanser, og UpCloud er en finsk cloud-udbyder med fokus på højtydende infrastruktur.
Uanset hvem der løber med ordrerne, er konklusionen klar: Europa må tage ansvar for egne data.