Det digitale produktpas kommer – og det er big business

David Dolhomut, medstifter af Traced Systems, smilende foran en kontorbaggrund.
David Dolhomut var med til at starte Traced Systems, der skal hjælpe virksomheder med compliance i forhold til EU's nye regler. Privatfoto

EU’s mange regler giver nye muligheder for tech-iværksættere. Frem til 2030 indfases de digitale produktpas, der skal kortlægge et produkts levebane – i første omgang gælder det især stål, batterier og tøj, men mange andre produkter vil følge efter.

Stål forventes at blive den første produktkategori, der omfattes af det digitale produktpas i 2026. Herefter følger tekstiler, dæk, batterier og aluminium, som ventes at blive omfattet i 2027. 

Reglerne gælder også for virksomheder, der blot eksporterer til EU, så markedet bliver kæmpestort, og en række forskellige løsninger vil komme i spil.

En af dem kommer fra startuppen, Traced Systems, der netop har fået dansk CVR-nummer. Det fortæller Head of Business Development, David Dolhomut.

Spinoff fra ChromaWay

Traced Systems er grundlagt af en svensker og en dansk-iraner, mens canadiske David Dolhomut også var med fra start. Han flyttede til Europa for 10 år siden fra Montreal for at tage en kandidatuddannelse i International Business ved Warsaw School of Economics.

Da hans kone blev headhuntet af en virksomhed i Danmark, flyttede de til København.

David Dolhomut startede hos Nordic Blockchain Association i Danmark – og kom derefter med i ChromaWays projekt om digitale produktpas, som nu er udskilt i Traced Systems.

ChromaWay er en startup-inkubator med over 200 ansatte i Stockholm. Virksomheden lancerer og støtter nye blockchain-projekter, og de leverer teknisk infrastruktur, mentorstøtte og finansiering.

”Vores projekt med digitale produktpas er udskilt fra ChromaWay og støttet af Europa-Kommissionen via European Blockchain Pre-Commercial Procurement. Det er et projekt, som bygger videre på EBSI – European Blockchain Services Infrastructure,” forklarer David Dolhomut.

Hvad bringer Traced Systems til markedet?

”Et digitalt produktpas bygget på blockchain og designet til bæredygtighed fra kilden til slutningen af produktets livscyklus. Det giver bedre forretningsindsigt,” siger David Dolhomut og tilføjer:

”Vi er udvalgt til tredje runde i European Blockchain Sandbox og arbejder med EU-lovgivere. Et batteri skal indsamles og genanvendes. Det samme gælder tøj, det handler om genbrug, genanvendelse og formål.”

Hvordan fungerer jeres digitale produktpas?

”Idéen er at ‘gamificere’ bæredygtig adfærd med tokens. Du får en token, og det er op til mærket, hvordan de vil kompensere kunden – med rabatter, VIP-adgang og så videre. Til sidst indtaster de, hvad de gør med tøjet, og hvilken proces der følges, så det bliver bortskaffet korrekt. Det er især vigtigt for farlige produkter som elbilbatterier. Det handler altså også om at sikre korrekt bortskaffelse og om at vide, hvem der har håndteret varen.”

Kan du give et eksempel – hvem betaler?

”Mærket eller producenten, afhængig af sektoren. Men de SKAL have et digitalt produktpas – så når du køber en ny skjorte i en butik, bliver det digitale pas scannet ved kassen. Tankegangen er, at det, du ejer fysisk, ejer du også digitalt. Mærker i alle størrelser skal betale for tjenesten – det er dem, der muliggør det. De producerer varerne og registrerer dem, indtil kunden – B2C eller B2B – scanner og skaber den videre produktrejse.

I tekstilsektoren betaler kunden ikke for det digitale pas i butikken, men ved at scanne passet starter de en god handling og produktets rejse. Hvis de ønsker adgang til information, får de det via det digitale pas. Vi fokuserer på producenter – både i tøj- og batterisektoren i første omgang. Senere kommer mange flere produkter til.”

Hvor langt er I som virksomhed?

”Vi søger investeringer fra aktører, der ønsker at investere i en bæredygtig, lovgivningskompatibel forsyningskædeløsning, som er udviklet i samarbejde med Europa-Kommissionen.”

Hvorfor tror du så stærkt på netop jeres koncept?

”Jeg arbejder med forretningsudvikling, og vi har noget særligt. Hvorfor får vi markedsandele? Fordi markedet er globalt. Alle, der eksporterer til EU, skal have et digitalt pas – det er et enormt marked.

Der vil selvfølgelig komme forskellige modeller, og data bevæger sig mellem dem. Men vi har bygget det på blockchain, og ChromaWay – som vi udspringer fra – har over 10 års erfaring med succesfulde projekter i den retning. De ejer stadig andele i vores virksomhed og sidder i vores rådgivningspanel,” siger David Dolhomut og tilføjer:

”Vi opkræver heller ikke gebyrer som andre blockchains – vi bruger Chromia-blockchainen, og takket være en kombination af relationelle databaser og blockchain er vi skalerbare.”

Sidst opdateret: 15. maj 2025

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del Artikel
Læs også

Abonner på vores ugentlige nyhedsbrev

Du kan blive opdateret på nyheder inden for tech & startups ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi sender dig en mail med 7 udvalgte artikler tirsdag og fredag.