”Som Draghi sagde: Vi må ikke også misse den næste revolution”

Cristina Caffarra, økonom og forkæmper for europæisk digital suverænitet, fotograferet indendørs i professionel kontekst.
Cristina Caffarra vil have mere europæisk tech. Pressefoto

Den italienske økonom Cristina Caffarra råber jagt i gevær og opfordrer Europa til at opbygge egen techindustri.  

Smag lige på det: 80 til 90 procent af Europas digitale infrastruktur kommer i dag fra amerikanske techvirksomheder.

Et absurd højt tal, som de kommende år skal barberes markant ned, hvis du spørger Cristina Caffarra.

I et interview i Politiken giver hun sit besyv på Europas omdiskuterede afhængighed af amerikansk tech, og de geopolitiske spændinger, der finder sted efter Donald Trumps indsættelse i Det Hvide Hus.

”Signalet er tydeligt: Vi kan ikke længere regne med Uncle Sam (USA, red.). Europa er alene nu. Så hvis politikerne har nogen som helst fornemmelse for prioritering, så er det det vigtigste lige nu ikke at tæmme amerikanske techgiganter eller give flere apps adgang til min mobiltelefon. Vi har brug for en seriøs industristrategi, der kan understøtte Europas techinfrastruktur og sikkerhed,” siger hun blandt andet.

Kender techindustrien

Cristina Caffarra er ikke hvem som helst. Hun har været konkurrenceekspert og leder gennem 20 år af Europaafdelingen i det globale konsulentfirma Charles River Associates. Her har hun rådgivet både Microsoft, Apple og Amazon, men hun har også arbejdet for sagsøgere og regeringer, som har lagt sag an mod Google og Facebook.

Hun lægger vægt på, at hun hverken er industrilobbyist eller arbejder for civilsamfundet, tænketanke eller universiteter. Hun er ’bare’ bekymret for Europa.

Hun påpeger blandt andet en vis nativitet fra europæiske myndigheder og politikere i deres forsøg på at ’tæmme’ de amerikanske techgiganter med bøder og regler som Digital Markets Act – alt imens den europæiske techindustri langsomt er blevet mere og mere forfalden.

Om de mange sager mod Google, Amazon, Microsoft, Apple og Meta har hun følgende at sige:

”Reguleringer hist og her kan kun føre til marginale forbedringer, men mindsker hverken deres reelle indflydelse eller skaber større muligheder for Europas egen digitale industri.”

Europæisk tech, tak

Sammen med sin landmand Francesca Bria er Cristina Caffarra initiativtager til Eurostack, hvis mål er at sikre Europas digitale suverænitet.

Dét skal ske ved at prioritere Europas egen techsektor i alle strategiske lag – de såkaldte stacks. Det kan være lige fra cloudtjenester, udvikling af AI og apps til produktion af mikrochips.

I interviewet i Politiken foreslår hun blandt andet, at der kan indføres en kvote, hvor mindst 30 procent af offentlige myndigheders indkøb af digitale tjenester fremadrettet skal have europæisk ophav.

Det er simpelthen en nødvendighed at prioritere techsektoren, hvis Europa ikke skal sakke ekstra bagud, mener Cristina Caffarra. Hun henviser til Draghi-rapporten, som blandt andet påpeger, at Europa missede den digitale revolution, der fulgte med udbredelsen af internettet, hvorfor vi nu halter efter USA og Kina på den teknologiske og økonomiske front. AI kan meget vel være den nye digitale revolution, hvorfor Cristina Caffarra altså råber jagt i gevær:

”Som Draghi sagde: Vi må ikke også misse den næste revolution.”

Sidst opdateret: 4. juni 2025

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del Artikel
Læs også

Abonner på vores ugentlige nyhedsbrev

Du kan blive opdateret på nyheder inden for tech & startups ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi sender dig en mail med 7 udvalgte artikler tirsdag og fredag.