24Victoria har taget en snak med Mette Hoberg Tønnesen, der er CEO i Startup Aarhus, for at høre nærmere om de oplevelser og erfaringer i livet, som har været med til at forme hende.
Vinden har godt fat i bladene på træerne denne eftermiddag i maj, hvor 24Victoria har sat Mette Hoberg Tønnesen i stævne ved The Kitchen i Aarhus.
Formålet med interviewet er at blive klogere på personen Mette Hoberg Tønnesen. For hvem er egentlig Startup Aarhus’ CEO? Og hvordan var hendes opvækst?
Vi møder hende dagen før den store iværksætterkonference Smil 2025, men hun emmer stadig af overskud, selvom der er mange praktiske ting at tage sig til, og at en vindblæst, regnfuld og kold vejrudsigt lurer i horisonten.
Hun byder på en forfriskende lemon sodavand fra den lokale startup Good Sodas, mens hun siger:
”Du kan også få en chokoladebudding fra Arla, hvis du vil? Arla er partner på Smil 2025, og vi har fået leveret lidt for meget kakaomælk og budding.”
Vi holder os begge til sodavanden og lister ud af det rodede kontor for at finde et sted at snakke.
Den inkluderende opvækst
Snakken falder med det samme på Mette Hoberg Tønnesens opvækst. Hun betegner det selv som en relativ klassisk opvækst.
Hun boede på et landmandssted med fem tønder land i en lille by uden for Hornsleth sammen med sin far, mor og fire år yngre lillebror.
Faren havde to drenge fra et tidligere ægteskab, som er henholdsvis syv og ni år ældre end Mette Hoberg Tønnesen. De boede ikke fast på landmandsstedet, men var stadig en stor del af familien.
Der var højt til loftet på landsmandsstedet, og familien havde tonsvis af dyr. Mette Hoberg Tønnesen var en aktiv pige som barn, og hun skulle hele tiden være i gang med noget. Hun gik både til spejder, ridning, fodbold og gymnastisk i løbet af barndommen.
Lyder det som en klassisk opvækst?
Men her tager historien en mindre drejning.
Der, hvor hendes opvækst måske adskilte sig fra sine jævnaldrendes ditto, var, at begge hendes forældre var sygeplejersker. Faren var endda en af de første mandlige sygeplejersker i Danmark. Noget, der har givet Mette Hoberg Tønnesen en større forståelse for utraditionelle kønsnormer.
”Jeg er vokset op i et inkluderende og feministisk hjem. Jeg tror, at det har været med til at give mig en større forståelse og rummelighed for folk, og at man ikke kan eller skal placere folk i bestemte bokse,” siger hun.
Selvom forældrene begge var sygeplejersker, var der også tid til at drive en lille virksomhed, som solgte hundefoder. Den måtte dog senere lukke, men Mette Hoberg Tønnesen kan godt huske, hvor sjovt det var at gå rundt og levere hundefoderet til kunderne. Omvendt var det knap så sjovt at se, at den ikke kunne overleve.
Studietiden
Efter folkeskolen tog Mette Hoberg Tønnesen på handelsskolen inde i Aarhus. Det var mere et fravalg af kreative- og sprogfag, end det var et tilvalg af andre fag.
Hun fik dog hurtigt øjnene op for det spændende ved at opbygge virksomheder. Især det globale marked var interessant, så i hendes sabbatår efter studentereksamen arbejdede hun hos IC Companys i London.
Her fik hun virkelig øjnene op for danske virksomheders gennemslagskraft på de globale markeder, hvilket var fascinerende. Hun syntes, det var vildt, at vores lille land kunne skabe så store virksomheder.
Hun var derfor også i tvivl, om hun skulle vælge en uddannelse på Handelshøjskolen (det nuværende Aarhus BSS, red.) eller statskundskab på Aarhus Universitet, da hun altid har været optaget af det politiske. Hun valgte det sidste.
”Statskundskab var tillokkende, da jeg ville se, hvordan man kan skabe det bedste samfund med de rette betingelser,” siger Mette Hoberg Tønnesen.
Selvom studiet var spændende, savnede hun praktisk erfaring. Hun søgte derfor om praktik, hvor det endte med, at hun kom til udenrigsministeriets handelskontor i New Zealand. Hun havde også muligheden for at komme til Grønland, men det blev New Zealand, da hun følte, at dét var en lidt større udfordring.
”Mit år i New Zealand gav mig i høj grad en analytisk forståelse, og jeg fik lov til at gå i dybden med tingene. Jeg overvejede faktisk at blive dernede,” forklarer hun.
Det endte dog med, at hun vendte tilbage til Danmark og færdiggjorde sin kandidat. Her specialiserede hun sig i lobbyisme, hvor hun havde fag om talens og diskursens magt, interessevaretagelse og lignende. Alt sammen for at give hende indsigt i- og redskaber til at håndtere det politiske lobbyarbejde.
”Det var virkelig spændende at dykke ned i forståelsen af, hvordan man kan skabe eller påvirke en retning, hvis man ønsker det,” siger hun.
Det store udland
Første job efter endt uddannelse var i Region Midtjylland, hvor hun var i fire år. Det var fire lærerige år, giver hun selv udtryk for. Hun fik nogle kilometer i benene og nyttig erhvervserfaring.
Hun blev sidenhen kontaktet af sin tidligere chef i New Zealand, som ville høre, om hun ikke ville tilbage til handelskontoret i New Zealand – også selvom kontoret var lidt mindre end sidst. Hun ville blive tilkoblet Sydney-afdelingen og være med til at dække hele Oceanien.
Hun takkede ja, og familien havde kun en måned til at opsige bolig, bil, børnepasning og andre forpligtelser her i Danmark samt finde tilsvarende ramme for den nye tilværelse i New Zealand.
To og et halvt år blev det til i New Zealand, inden hun vendte tilbage til Danmark for at arbejde som rådgiver for Udenrigsministeriets Invester i Danmark-afdeling.
Hun var dog ikke helt færdig med det store udland, for i august 2018 flyttede hun teltpælene til Dubai for at være diplomat for Udenrigsministeriet. Hun dækkede de meste af Mellemøsten fra sin base i Dubai.
De to år i Mellemøsten gav hende en større kulturel- og menneskelig forståelse, og hun føler, at det til tider karikerede nyhedsbillede fra medierne ikke stemmer overens med virkeligheden. Hun blev udelukkende mødt af varme, nysgerrige mennesker, som ville blive klogere på hende, og hvad Danmark er gode til, men som også øste ud af deres egne erfaringer.
Efter endnu en hjemkomst til den lille andedam har hun kastet sig over at fremme dansk iværksætteri – blandt andet via sin stilling hos Startup Aarhus.
Måske du nu har lokaliseret en rød tråd i Mette Hoberg Tønnesens arbejdsliv?
Dansk erhvervsliv.
”I mine tidligere jobs i udenrigsministeriet har jeg set, hvad det betyder, at vi har danske virksomheder, som performer på den globale scene. Derfor er det vigtigt, at vi skaber de bedste rammer for danske startups, så de kan gavne Danmark på sigt. Dét arbejder brænder jeg for. Jeg elsker at forbinde folk og se hvad dét fører til,” siger hun.