En erfaren investor, der er specialiseret i de allerførste stadier af startup-rejsen, løfter her sløret for sine kriterier for at gå ind og støtte nye startups.
Alexander Viterbo-Horten er co-founder og ’general partner’ i PSV Tech Fund, der er grundlagt for at støtte nordiske tech-startups. For nylig har han lanceret PSV Tech Fund II sammen med de tre øvrige stiftere og general partners i fonden – Christel Piron, Helle Uth og Richard Breiter.
Blandt investorerne finder man en gruppe succesrige stiftere – heriblandt Sebastian Knutsson, Niels Ebbe Ebbesen, Morten Ebbesen, Stig Myken, Christian Lund og Henrik Printzlau. Alle folk, som har været en del af økosystemet i en årrække.
”Vores fond er helt traditionel og privat, og vi investerer i det tidlige stadie, hvor vi mener, vi er de bedste. Nogle gange sammen med angels, nogle gange alene. Vi har foretaget over 450 investeringer og er specialiseret i at hjælpe virksomheder frem mod deres A-runde,” forklarer Alexander Viterbo-Horten.
Går ind tidligt
PSV Tech Fund II investerer mere præcist i såkaldt pre-product-market fit (typisk i pre-seed-runder).
“A-runden er den store eksamen. Når den er passeret, handler det ofte ikke længere om, hvorvidt der bliver et selskab – men om, hvor stort det kan blive. Det er ofte der, skaleringsrejsen begynder på nye markeder,” siger investoren.
Hvorfor lancerer I en ny fond lige nu?
”Vi tror på, at man kan bygge spændende og stærke selskaber i Danmark og Europa – og endnu vigtigere: At vi skal bygge vores egne virksomheder ud af Norden. Hvis vi skal kunne konkurrere globalt, skal vi starte nu, og det kræver, at vi føder nye virksomheder, som kan vokse sig store,” siger Alexander Viterbo-Horten.
Den erfarne investor mener, at det danske marked anno 2025 er ’ekstremt spændende’.
”For bare ti år siden var venturesystemet i Danmark meget umodent – men i dag er der en helt ny generation, som er uddannet i de erfaringer, der er gjort med for eksempel Trustpilot. Mens selskaber som Pleo og Lunar har været med til at uddanne entreprenører, og vi ser flere fonde og et modent fundingmiljø. Økosystemet har udviklet sig markant, og der er dygtige startups, dygtige teams og kapital til at starte det op.”
Lader andre tage over
Alexander Viterbo-Horten og hans partnere er altså mest aktive i tiden frem til A-runden – derefter tager andre med nye kompetencer over.
”Vi forbliver typisk medejere, men trækker os som aktive sparringspartnere,” siger han.
Oplever I, at nogle virksomheder gerne vil have jer med videre efter A-runden som aktive sparringspartnere?
”Ja, det sker ofte. Det er ikke, fordi vi ikke vil, men fordi vores styrke er de første 2-3 skridt. Vi er eksperter i pre-seed og seed – vi er stærkest fra idéfasen og frem mod det første produkt og marked. Forskellige investorer er gode til forskellige stadier. Vi er dog med videre som ejere, men er altså normalt ikke så aktive længere.”
Hvad fokuserer I så på, når I går ind tidligt?
”Det vigtigste er founderteamet: Har de baggrund, motivation og kapacitet til at bygge det, de drømmer om? Jeg lægger mindst 50 procent af vurderingen på teamet – andre lægger lidt mindre, det er lidt en diskussion.
For at bygge en unicorn skal man ikke bare være lidt hurtigere eller lidt billigere. Så skifter folk ikke. Derfor leder vi – som alle venturefonde – efter noget, der er ’10x’ – altså 10 gange bedre end det eksisterende. Det skal ikke tages bogstaveligt, men væsentligt bedre. Ellers noget, der ikke har eksisteret før,” siger Alexander Viterbo-Horten og uddyber:
”Vi vurderer også, om idéen kan blive stor nok. Markedet skal være enormt, og virksomheden skal kunne skaleres hurtigt.
Vi kigger også på konkurrencesituationen: Hvad laver de store spillere? Hvad bygger de mest ambitiøse startups og scaleups? Og vi ser på, om virksomheden kan gøre verden bedre. Det handler ikke kun om vækst, men også om ansvar. Eksempelvis hvis man optimerer driften af hospitaler – det handler om at efterlade verden bedre, end den var. Vi har tre fokusområder: ’Klima og grøn omstilling’. ’Healthcare og personal health’. Og ’Trust in technology’.”
Hvilke områder ser du ellers rykke?
”AI i alle afskygninger. Det er jo på alles læber, og vi kigger meget aktivt efter det. Digital infrastruktur, robotics, kvanteteknologi og space tech er også områder, hvor man kan bygge spændende virksomheder. Det rykker helt sindssygt nu, og vi bygger en særlig bred portefølje, fordi vi går ind meget tidligt. I vores nye fond investerer vi i 40 selskaber – andre har måske 10-15. Vi løfter omkring 70 procent af dem til seedrunden – og vi øger typisk værdien undervejs. Vi er supertaknemmelige for den tillid, vi får fra vores investorer, og vi tror på, at de næste ti år bliver ekstremt spændende,” siger Alexander Viterbo-Horten.