Et forskningsprojekt ved navn Computing Antiquity på AU er klar med en digital database, der er forankret i open source-tankegangen. I databasen kan du dykke ned i den antikke græske verden.
Har du styr på din Platon?
Hvad mente Sofokles egentlig?
Og hvordan skal Plutarks tekster forstås?
I et nyt forskningsprojekt på AU kaldet Computing Antiquity sætter en række forskere nemlig spot på de antikke græske tekster ved at gøre dem mere spiselige til vores digitale tidsalder.
Formålet med projektet er helt konkret at finde ud af, hvordan computere og algoritmer kan bruges til at analysere antikke græske tekster computationelt.
De antikke græske tekster bliver ligeledes digitaliseret og gjort frit tilgængelige på en digital database, så forsker-kolleger, historikere og andre interesserede sjæle kan tilgå dem ud fra open source-tankegangen.
Teksterne kan sågar tilgås med udgangspunkt i annotationer, hvis du vil dét. Hvis du ikke ved, hvad annotationer er, så er det struktureret data, hvor for eksempel alle substantiver, verber eller egenavne i teksten er markeret. Dermed kan de udtrækkes individuelt, hvilket kan være brugbart i analysearbejde.
”At databasen er kurateret betyder, at vi har ryddet op i teksterne, sikret konsistens og tilføjet lag af information, som algoritmer kan arbejde med. Det svarer lidt til, at en museumsgenstand ikke bare vises frem, men også bliver konserveret og forklaret af en kurator,” fortæller Jacob Mortensen, der er lektor på Afdeling for Teologi på AU og projektleder, i en pressemeddelelse.
Han kan endda også informere om, at projektet, der er støttet af Carlsbergfondet, mærker stor interesse.
”Flere europæiske forskere har allerede kontaktet os for at samarbejde eller lære af vores erfaringer. Vi håber, at databasen vil udvikle sig til at blive et centralt redskab på verdensplan for alle, der arbejder computationelt med antikke tekster. Og vi håber især at andre vil bidrage til videreudviklingen,” siger han.
På sigt er ambitionen, at den digitale database ikke blot samler tekster og annotationer, men også tilbyder ressourcer og vejledninger i, hvordan man selv kan arbejde med computationelle metoder. Alt sammen for at gøre AU til et internationalt knudepunkt for computationel og algoritmisk analyse af antikkens litterære arv.