Analyse: Biosolutions har et voldsomt potentiale i Danmark

Forskare i laboratoriemiljö analyserar biosolutions med naturliga ingredienser.
Biosolutions er allerede en faktor i mange industrier, og det kommer kun til at vokse. Foto: Novonesis

En ny analyse fra Amsterdam Data Collective sætter for første gang tal på biosolutions’ økonomiske potentiale i Danmark og globalt. Ifølge analysen kan Danmark skabe flere end 40.000 arbejdspladser og opnå en økonomisk gevinst på 96 milliarder kroner inden 2035.

Danmark står foran et job- og vækstboom, hvis vi tør satse på biosolutions. Det viser den nye analyse – The Value of Biosolutions – fra Amsterdam Data Collective, der som de første har beregnet sektorens økonomiske potentiale i Danmark og globalt. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Novonesis.

Biosolutions refererer til biologiske løsninger og teknologier, der bruges til at forbedre eller erstatte konventionelle (ofte kemiske) processer i industrien og landbruget, og analyserne i The Value of Biosolutions er udført med input fra DI Biosolutions, The International Advisory Council on Global Bioeconomy samt Novonesis og World Economic Forum.

Potentiale i mange industrier

Med mikroorganismer, enzymer og andre proteiner som byggeklodser hjælper biosolutions virksomheder med at reducere ressourceforbrug, spare energi og vand, mindske afhængigheden af fossile ressourcer og udvikle nye, grønne produkter. Biosolutions anvendes allerede i flere end 30 industrier – fra forebyggende sundhed og industrielle anvendelser til landbrug og fødevareproduktion. Ifølge Copenhagen Economics kan de biosolutions, vi allerede har i dag, for eksempel reducere den globale CO₂-udledning med op til 8 procent – svarende til cirka 100 gange Danmarks årlige udledning.

“Danmark har teknologierne, virksomhederne og nu også dokumentationen for, at biosolutions kan blive landets næste vækstmotor til gavn for hele erhvervslivet. Den globale konkurrence kalder dog på handlekraft og politisk lederskab, hvis vi ikke skal ende som tilskuere til det væksteventyr, vi selv skrev forordet til,” siger Tina Sejersgård Fanø, koncerndirektør i Novonesis.

Mange milliarder i spil

Frem mod 2035 kan biosolutions, ifølge analysen, skabe flere end 40.000 direkte og indirekte job i Danmark, og den samlede økonomiske gevinst forventes at nå 96 milliarder kroner, hvoraf 48,5 milliarder kroner kommer fra direkte værdiskabelse.

Samtidig viser analysen, at hvert job i biosolutions skaber næsten to yderligere arbejdspladser.
Globalt kan biosolutions bidrage med mere end 6.500 milliarder kroner i 2035 og skabe over fem millioner job, hvis de politiske rammer er på plads. Selvom konkurrencen og det globale investeringskapløb i biosolutions spidser til, står Danmark stærkt og har gode forudsætninger for at spille en central rolle i udviklingen. Det kræver dog, at vi handler nu, lyder budskabet fra Novonesis.

EU halter efter

Mens Europa arbejder for at genvinde sin konkurrencekraft og strategiske autonomi, investerer USA, Kina og Indien nemlig massivt i biosolutions og grøn teknologi. I dag tager det typisk seks til otte år at godkende et nyt biopesticid i EU. I USA og Kina tager det to til tre år.

“Biosolutions skaber værdi langt ud over sin egen sektor – det ved alle os, der arbejder med branchen. Nu har vi også dokumentationen for, at hvert job i den danske biosolutions-industri skaber yderligere 1,7 arbejdspladser. Det rummer et kæmpe potentiale, men også et wake-up call. Vil vi fastholde og skalere virksomheder og viden i Danmark og Europa, skal vilkårene følge med,” siger Sofie Carsten Nielsen, branchedirektør for DI Biosolutions og direktør for European Biosolutions Coalition.

Sidst opdateret: 4. juni 2025

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del Artikel
Læs også

Abonner på vores ugentlige nyhedsbrev

Du kan blive opdateret på nyheder inden for tech & startups ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi sender dig en mail med 7 udvalgte artikler tirsdag og fredag.