Ostens svar på en hybridbil tøffer derudad

Jakob Skovgaard og teamet hos PlanetDairy i produktionskøkkenet med fokus på hybridoste
Jesper Colding (tv.), Jakob Skovgaard og Paul Cornillon (th.) er de tre co-founders af PlanetDairy. De har alle en fortid hos Arla. Foto: PlanetDairy

PlanetDairy producerer oste lavet på komælk og plantedele. Salget går fornuftigt, men inden længe skal der ekstra damp under kedlerne, da de vil udvide produktporteføljen samt ekspandere til nye markeder.

Den danske foodtech-startup PlanetDairy så dagens lys i februar 2022, og for lidt over halvandet år siden ramte deres hybridoste, der sælges under produktnavnet Audu, markedet.

Lige for tiden har de to produkter på hylderne: revet mozzarella og revet cheddar. To produkter, som sælger ganske fint. Co-founder og CEO, Jakob Skovgaard, vil ikke nævne de konkrete salgstal til 24Victoria, men han er tilfreds med udviklingen.

”Det går fornuftigt. Vi har mærket en mindre stigning i salget, men vi vil da gerne sælge endnu mere. Vi hæfter os især ved, at vi stadig er til stede på hylderne og har vores berettigelse, hvilket er en præstation i sig selv. Det er altid svært at introducere et nyt produkt og brand, men især fødevarer kræver tid, da mange forbrugere har vaner, de helst ikke vil rykke på. Derudover er vi også kommet til Sverige og Finland, så det går fornuftigt,” forklarer han.

Skalerbart koncept

Jakob Skovgaard og resten af PlanetDairy-teamet har set de sidste par år som en lakmusprøve af deres koncept. Hvis de kunne etablere sig på fødevaremarkedet, ville det være en blåstempling af deres produkt og koncept.

Dermed kan der med god grund skaleres op.

”Vi har udviklet gode produkter, er på markedet og har opbygget en supply chain. Nu er vi klar til at skalere – blandt andet gennem private labels-kontrakter og ved at få vores teknologi ud til fødevareindustrien. Det kan eksempelvis være via frossen pizza eller lasagne. Der er større volumen og omsætning disse steder,” siger Jakob Skovgaard.

PlanetDairy har rent faktisk underskrevet den første private label-kontrakt, og den træder i kraft inden for den nærmeste fremtid. Som følge af sådan en enkelt kontrakt estimerer de, at omsætningen kan femdobles.

Nye vinde blæser

Som tidligere påpeget, er revet mozzarella og revet cheddar lige pt. de eneste produkter i deres sortiment. Førhen havde PlanetDairy også en skære- og en skiveost, men de var ikke helt tilfredse med kvaliteten på ostene, så de blev taget ud af sortimentet. Planen er, at dé oste-produkter skal finpudses og komme tilbage i fremtiden.

PlanetDairy arbejder også ihærdigt på at skabe helt nye produkter. Fokus er på hverdagssegmentet, da der er større volumen dér. De kommer derfor ikke til at lave specialoste – eksempelvis castello eller gruyere – da det er for nicheorienteret.

”Når det kommer til de revne oste, vil det være oplagt med en gouda-variant. I forhold til vores skære- og skiveost bliver det nok lidt a la en klassisk, mild danbo-ost her i Danmark. I Sverige kender de ikke til danbo-osten, så dér er det måske lidt mere en hushåll, som vi skal prøve at ramme,” forklarer Jakob Skovgaard.

Derudover eksperimenterer de med flydende mejeriprodukter som mælk, yoghurt og creme fraiche. Hvornår de nye oste-produkter og de flydende mejeriprodukter kommer på markedet, kan Jakob Skovgaard ikke løfte sløret for.

Han kan dog fortælle lidt mere om, hvilke nye markeder, der er på deres radar.

”Når det kommer til industriprodukter, har vi en del dialoger med producenter af pizza, lasagne, fingerfoods, chili cheese tops, cordon bleau og lignende. Dé producenter ligger i Tyskland, Østrig, Belgien og Holland,” udtaler han, inden han supplerer:

”Norge og England er også på vores radar, men det er nok lidt længere ude i fremtiden. Norge er et lidt komplekst marked, da der er told og kvoter på mælkeprodukter. England har masser af potentiale, tror vi. Vi skal dog først etablere os og have nok kapacitet til at kunne gøre det rigtigt i England.” 

Sidst opdateret: 9. maj 2025

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del Artikel
Læs også

Abonner på vores ugentlige nyhedsbrev

Du kan blive opdateret på nyheder inden for tech & startups ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi sender dig en mail med 7 udvalgte artikler tirsdag og fredag.