Jakob Skovgaard, der er co-founder og CEO i PlanetDairy, kommer her med tre generelle råd til foodtech-startups.
For et par dage siden skrev vi om den danske foodtech-startup PlanetDairy, og hvordan deres hybridoste har ramt markedet.
Jakob Skovgaard, der er co-founder og CEO i PlanetDairy, har en række nyttige erfaringer, som han gerne vil give videre til andre startups – især inden for foodtech.
Det er vigtigt at understrege, at der er tale om generelle råd. Der er ikke taget højde for fødevaretype, hvilken teknologi der benyttes, eller hvilket udviklingsstadie den givne startup befinder sig på.
1. Søg funding
”Det kan være en rigtig god idé at søge softfunding i offentlige fonde forholdsvis tidligt i processen. Dé midler kan sætte ekstra fart på udviklingen – uden at afgive ejerandele. Vi har selv haft held med at få fondsmidler fra Innovationsfonden, Plantefonden og Biosolutions Zealand. Derigennem har vi også etableret samarbejder med Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.”
2. Overvej outsourcing
”Vi har pt. en partner, som producerer for os, og der kommer snart flere til. De har kompetencer og kapacitet til at producere produkter efter vores opskrift. Dermed har vi et sikkert fundament, og vi kan skalere hurtigt. Da vi skulle kontakte detailhandlen med henblik på salg, kunne vi dermed garantere kvalitet og volumen fra starten af – endda også til store kampagner. Dét ville være svært, hvis vi selv skulle producere.”
3. Tænk stort fra starten af
”Tænk stort og globalt ved opstart. Jeg ved ikke, om vi er lykkedes 100 procent med det, men mine to co-founders og jeg har alle baggrund i corporate-verdenen samt mejeribranchen, og så har vi alle arbejdet med et globalt scope. Vi havde derfor allerede klare idéer om, hvor vi ville hen med vores virksomhed ti år ud i fremtiden end ’blot’ at tænke et, to, tre år frem. Hvis man har en teknologi og et produkt, der kan flyve, så gælder det hurtigst muligt at skalere det op. Vi har skelet meget til foodtech-økosystemet i Israel, hvor mange universiteter bakker op om økosystemet, og hvor der er en del venture-kapital at hente. I Israel tænker de stort fra starten af. Det gælder ikke kun om at ramme det Israelske marked, men også det europæiske, amerikanske og asiatiske.”