Tillid til Norden giver massiv fremgang til dansk fintech

Thomas Hahn-Petersen fra Copenhagen Fintech foran kontorbygning, smilende i professionelt miljø.
Thomas Hahn-Petersen er Head of marketing & communication i Copenhagen Fintech. Pressefoto

Mens USA’s præsident i rekordfart er ved at formøble tilliden til USA, kan de nordiske lande profitere heraf, fordi der er høj tillid til Skandinavien ude i verden. Tillid er nemlig særlig vigtig i fintech, og både dansk og nordisk fintech vokser.

Branchenetværket Copenhagen Fintech er et godt billede på sektorens vækst – som et voksende samlingspunkt for fintech i Norden, hvilket man blandt andet ser ved tilløbsstykket Nordic Fintech Week i september. 24Victoria har taget en snak med Head of marketing & communication, Thomas Hahn-Petersen, om udviklingen.

“Vi har hjulpet knap 500 startups gennem programmer eller i vores lab over de seneste otte år, og hele sektoren er vokset fra 700 til 5.000 beskæftigede i Danmark i perioden,” fortæller Thomas Hahn-Petersen.

“I dag er der cirka 400 fintech-startups i Danmark. Når vi ser på venturekapital, er fintech den stærkeste venture-vertikal i Danmark målt på investeringer, og vi arbejder med inkubatorer, regulatorer og corporates – som brobygger og accelerator for fintech-startups,” tilføjer han.

Hvordan arbejder I på at dække hele Norden?

”Vi tager til de nordiske lande og på virksomhedsbesøg hos de store banker og finansielle virksomheder i Norden. Vi bygger bro mellem fintech-startups og større virksomheder. Vi er små lande, som står stærkere, hvis vi står sammen, og vi kan se, at der er en stor interesse for fintech fra Norden. Globalt differentierer man ikke så meget mellem Danmark eller Sverige – en VC fra USA eller Singapore ser ‘the Nordics’ som en samlet enhed. Det vil vi gerne understøtte.”

Bliver Europas fintech boostet via Trumps voldsomme udmeldinger og tab af tillid til de store amerikanske aktører?

”Ja. Trump kan booste nordisk fintech, for i usikre tider søger folk mod sikre havne, og der er Norden bare en rigtig stærk bastion. Det forhold kan helt sikkert påvirke i retning af, at det globale marked i højere grad søger mod Norden,” siger Thomas Hahn-Petersen.

Han påpeger i den sammenhæng, at et hovedemne i fintech i forhold til tillid i øjeblikket er, hvordan man kan få AI implementeret på en sikker måde – inklusiv brug af data. Desuden kommer EU mere og mere på banen efter Trumps indtog på scenen.

Hvilke fintech-områder rykker?

”Alt, hvad der har med trust at gøre – og især finans, som er et område, der er stærkt reguleret. Der er stort behov for tillid i den sektor. Folks økonomi er det sted, hvor tilliden skal være højest. Mens alt, hvad der hedder AI på tværs af sektorer, er brandvarmt,” siger Thomas Hahn-Petersen og tilføjer:

“Desuden embedded finance og usynlig infrastruktur på handelsplatforme – for eksempel et lån direkte hos en bilforhandlers hjemmeside. Men også embedded payments, og her er Google Pay et eksempel.
Det er en kæmpe kamp om det lige nu: Hvem vinder betalingsræset? For alle vil gerne have et gnidningsfrit betalingsflow – folk gider ikke længere indsætte kortoplysninger og har ikke altid deres kreditkort på sig, når det hele kører over telefonen. Her ser vi et godt eksempel med MobilePay, der har slået sig sammen med Vipps (Norge, Sverige, Finland), for at stå stærkere sammen i Norden i kampen mod de amerikanske giganter.”

Thomas Hahn-Petersen tilføjer, at alt inden for grøn fintech, ESG og carbon tracking stadig er aktuelt.

“Der er regulative tiltag, som motiverer til, at man laver den slags løsninger,” påpeger han.

Kan du nævne nogle eksempler på succesfulde startups fra det danske økosystem?

”Fintech-virksomheder som Crediwire, Matter, Pluto.markets, Norm Invest og senest Dewa har brugt vores programmer. Dewa udspringer fra DTU og er blevet hjulpet gennem et tværfagligt program. E-boks har senest indgået et partnerskab med den startup, efter de mødtes på vores konference.”

Hvor er Copenhagen Fintech på vej hen?

”Vi vokser som organisation. Vi er over 20 ansatte, finansieret af flere forskellige indtægtskilder, og vi har over 250 medlemmer og 50 forskellige partnere. Medlemskabet varierer alt efter størrelse på virksomheden. Samtidigt vokser vores konference massivt år efter år, hvilket kræver et større bagland at supportere.
Som organisation har vi mange forskellige ting i spil. Vi har også kontor på Christianshavn og en masse startups tilknyttet. 44 virksomheder sidder på vores lab – fra solofounders til teams på 17 personer. Dernæst er næste skridt typisk ud at have sit eget kontor og leve videre,” siger Thomas Hahn-Petersen.

Hvad er jeres vigtigste opgave?

”Vores vigtigste opgave er at samle økosystemet; bygge bro mellem corporates og startups. Dét gør, at de hurtigere kan få deres produkt inkorporeret i virksomhederne, og det giver et bedre produkt for slutbrugeren. Det er vigtigt at skabe den bro, da den skaber arbejdspladser og innovation. Vi er fulde af optimisme, men jo også bekymrede over verdens tilstand. Tallene peger i den rigtige retning, men ligesom alle andre sektorer skal vi forholde os kritisk til de teknologiske fremskridt.”

Læs mere om dansk fintech:

Sidst opdateret: 22. maj 2025

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del Artikel
Læs også

Abonner på vores ugentlige nyhedsbrev

Du kan blive opdateret på nyheder inden for tech & startups ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi sender dig en mail med 7 udvalgte artikler tirsdag og fredag.