“Vi fordobler antallet af danske forsvarsvirksomheder”

Malene Stidsen, programchef i Industriens Fond og en af hovedkræfterne bag Defence Tech Danmark.
Malene Stidsen er programchef i Industriens Fond. Pressefoto

I dag rummer den danske forsvarsindustri omtrent 50 kernevirksomheder. Det antal vil et nyt program fordoble med startups, SMVer og økosystemet i centrum.

”Vi er spændte på, hvor mange der søger puljen, når vi åbner for ansøgninger. Vi har ikke sat et mål for, hvor højt vi skal op, men vi regner med, at cirka 50 af de 70 optagne virksomheder går hele vejen igennem.”

Sådan lyder det fra Malene Stidsen, programchef for Cybersikkerhed i Industriens Fond og involveret i initiativet Defence Tech Denmark, som 24Victoria tidligere har beskrevet. Hun uddyber:

”Det vil betyde omtrent en fordobling af virksomhederne i sektoren. Og det vil understøtte vores mål om at udvide og styrke dansk forsvarsteknologi – både af hensyn til vores konkurrenceevne og vores sikkerhed.”

Første forsvarsaccelerator

Defence Tech Denmark er skabt af tre tunge parter, der samler kræfterne og lancerer Danmarks første forsvarsaccelerator. Ved at samle kapital og kompetencer fra Industriens Fond, Innovationsfonden og EIFO er ambitionen at skabe en helt ny generation af danske forsvarsvirksomheder.
Defence Tech Denmark bliver etableret i DTU Science Park og på Teknologisk Institut og vil kunne rumme op til 72 udvalgte virksomheder, der skal indgå i målrettede accelerations- og transformationsforløb.

”Markedet ændrer sig hurtigt – og vi vil gerne styrke samarbejdet om indkøb og innovation. Derfor trækker vi også viden ind fra FMI, NATO, skandinaviske partnere og Ukraine, hvor truslerne har sat skub i innovationshastigheden,” siger Malene Stidsen.

Kan du uddybe målet med defencetech-initiativet?

”Vi er en almennyttig erhvervsdrivende fond, der ønsker at styrke konkurrenceevnen for SMVer og startups. Det hænger tæt sammen med den geopolitiske udvikling, hvor konkurrenceevne i dag er tæt knyttet til sikkerhedspolitik og udviklingen af forsvarsteknologi. Det handler om at beskytte sine værdier, interesser og teknologier mod angreb og kompromittering – og vi har overvejet, hvordan vi kan spille en rolle,” siger Malene Stidsen og uddyber:
”Der er mange aktører med, når der er milliarder på bordet. Derfor besluttede vi tidligt at samarbejde med EIFO og Innovationsfonden i DefenceTech Danmark. De tre fonde kan noget forskelligt – Innovationsfonden bidrager med softfunding, EIFO med kapital og lånefinansiering, og vi kan skabe rammerne og bedre forløb for virksomhederne.”

Startups, transformation og økosystem

Defence Tech Denmark arbejder i tre spor. Dels har man et acceleratorprogram for deciderede startups.
Dels har man et transformationsspor for SMVer, som for eksempel har udviklet teknologi til vindbranchen, der med tilpasning kan bruges i forsvarssektoren. Og endelig ser man på økosystemet.

”Vi igangsætter en masse aktiviteter for programmets aktører, men også for andre virksomheder og aktører, der ønsker at spille en rolle inden for forsvarsteknologi,” siger Malene Stidsen og uddyber:

”De mere end 70 virksomheder bliver forankret på DTU Science Park med Teknologisk Institut som partner. Målet er at samle kræfterne og løfte videns- og kompetenceniveauet, så virksomhederne kan koble sig tættere på forsvaret og forsvarsindustrien.”

Fakta: Den danske forsvarsindustri

Høj eksportandel: Omkring 80 procent af produktionen sælges til udlandet.

Specialiseret teknologi: Produktionen omfatter radarer, sensorer, kommando- og kontrolsystemer, kommunikationsudstyr, avanceret software og komponenter til for eksempel kampfly.

Underleverandør i globale programmer: Danske virksomheder bidrager til store internationale projekter, for eksempel til F‑35‑kampflyet, hvor de leverer avancerede komponenter.

Dual-use potentiale: Teknologier udviklet til forsvar bruges også i andre sektorer, for eksempel i energisektoren og inden for landbrug og infrastruktur.

Innovation og samarbejde: Brancheaktørerne arbejder tæt sammen med forskningsmiljøer og myndigheder for at udvikle nye løsninger.

Kilder: DI Forsvar & Sikkerhed, Erhvervsstyrelsen, og Forsvarsministeriet
Sidst opdateret: 11. juni 2025

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del Artikel
Læs også

Abonner på vores ugentlige nyhedsbrev

Du kan blive opdateret på nyheder inden for tech & startups ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi sender dig en mail med 7 udvalgte artikler tirsdag og fredag.