I et nyt udspil opfordrer Dansk Industri til at implementere 11 forslag, som skal øge den danske cybersikkerhed.
Danmark skal op i gear, når det kommer til cybersikkerhed.
Dét mener Dansk Industri i hvert fald, hvorfor erhvervsorganisationen nu kommer med 11 konkrete forslag, som tilsammen skal beskytte Danmark mod cyberangreb samt styrke det generelle cyberberedskab.
I en pressemeddelelse udtaler Morten Høyer, der er politisk direktør i DI, følgende:
”Danmark er blandt verdens mest digitaliserede samfund – og dermed også meget sårbar over for cyberangreb. Der er behov for, at vi ikke alene styrker det digitale sikkerhedsnet under hver enkel borger, virksomhed eller myndighed, men sikrer et stærkere digitalt værn omkring hele samfundet og øger samspillet på tværs.”
DNS-filter
Et af de mest markante forslag fra DI er indførelsen af et nationalt cyberfilter. Det kaldes også for et DNS-filter. Filteret fungerer som en digital sikkerhedsvagt, som kan beskytte mod kendte farer på internettet. Hvis du savner et eksempel, hvordan dét scenarie kan se ud, kommer der et her.
Hvis du som internetbruger forsøger at tilgå en specifik hjemmeside, tjekker DNS-filteret helt automatisk, om hjemmesiden befinder sig på en liste over skadelige domæner – for eksempel hjemmesider med virus, phising eller ransomware. Hvis dét er tilfældet, bliver du advaret, før skaden sker.
En stor fordel ved DNS-filteret er, at det kan installeres centralt og beskytte hele netværk i stedet for at skulle installere særskilte sikkerhedsprogrammer på hver enkelt computer.
Danmark har ikke endnu udrullet DNS-filteret på nationalt plan, som andre lande har. Herhjemme er løsningen ´kun´ udrullet fragmenteret, hvorfor der er lavthængende cybersikkerhed-frugter at hente her.
”Vi er i dag for langsomme til at reagere på truslerne – både i virksomhederne og i det offentlige. Vi må erkende, at vi kun kan forhindre cyberangreb i at sprede sig, hvis vi deler mere information med hinanden – til gavn for alle parter,” siger Morten Høyer.
DI’s forslag er kommet til verden i samarbejde med virksomhederne i erhvervsorganisationens Strategiske Beredskabsforum, der består af topledere fra Columbus, DSB, Energinet, Falck, ISS, Københavns Lufthavne, Mærsk, Securitas, Systematic og TDC Erhverv samt med DI’s Udvalg for Informationssikkerhed.
DI’s 11 forslag fordelt på fire hovedspor (markeret med fed) Nationale værn og bedre beredskab 1. Platform for deling af trusselsinformation med særligt fokus på beskyttelsen af kritisk infrastruktur. 2. Et centralt cyberfilter (DNS-filter) til hele den offentlige sektor og som en indbygget del af tele- og internetudbydernes tjenester til borgere og virksomheder. 3. Markant opproritering af forskning og innovation inden for cybersikkerhed. 4. Flere og bredere cyberberedskabsøvelser på tværs af det offentlige og private. 5. Mulighed for at aktivere eksperter fra erhvervslivet i tilfælde af større cyberangreb. Styrket cybersikkerhed i SMV’er 6. Ny enhed målrettet små og mellemstore virksomheder, der samler og styrker vejledningsindsatsen på cyberområdet. 7. D-mærket, Danmarks mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, skal gøres til en officiel standard. Uddannelse og cyberkompetencer 8. Flere studiepladser inden for IT og cybersikkerhed. 9. Styrket fokus på cybersikkerhed på universitetsuddannelserne. En stærkere digital sikkerhedskultur 10. Øget fokus på, at offentlige awarenesskampagner faktisk når ud til borgere og virksomheder. 11. Public service-medier skal bidrage med formidling om digital sikkerhed og misinformation. Kilde: Dansk Industri |