Teknologisk Institut er i spidsen for et projekt, som udvikler og tester nye betonteknologier med lavere CO2-udledning, som samtidig også skaber levesteder for havdyr og -planter. Hvis dét bliver en succes, er der store eksportmuligheder.
Frem til sommeren 2026 kører innovationsprojektet Alternative betontyper til fremtidens anlægskonstruktioner.
Teknologisk Institut står i spidsen for projektet, men også Connovate, Ambercon, 3DCP Group, NCC, MT Højgaard, PASCHAL-Danmark, Aarhus Havn og Fishlab er ombord.
Hovedformålet med projektet er at reducere CO2-aftryk fra betonproduktion, skabe nye designs, der fremmer biodiversitet, samt teste løsninger, der kan anvendes i store anlægsprojekter som kystsikring, havneanlæg og store infrastrukturprojekter som Femern-forbindelsen.
”Dette projekt er en mulighed for at skabe nye standarder for, hvordan vi udvikler anlægskonstruktioner i beton med reduceret klimaaftryk og større respekt for biodiversiteten,” lyder det fra Mia Schou Møller Lund, som er konsulent ved Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.
Men hvordan gør man så det, tænker du måske?
Her har Mia Schou Møller Lund heldigvis et par opfølgende ord:
”I stedet for at bruge samme betonmateriale til hele konstruktionen, som man typisk gør i dag, anvender vi det holdbare, mere CO2-tunge betonmateriale, hvor det giver mening og erstatter resten med en beton i lavere styrkeklasse og med et lavere klimaaftryk.”
Eksportpotentiale
En vigtig detalje omkring projektet er, at de nye, alternative betontyper testes og valideres under realistiske forhold på en eksponeringsplads på havnen i Aarhus. Dér udsættes materialerne for påvirkninger fra saltvand og andre miljøfaktorer.
Eksponeringspladsen gør det dermed muligt at teste og vurdere om, løsningerne kan anvendes i praksis.
”Vi har et ønske om at udvikle fremtidens havneanlæg med så lavt et CO2-aftryk som muligt og samtidig bidrage positivt til havmiljøet. De nye betontyper kan potentielt anvendes i vores kommende havneprojekter, hvor vi netop søger løsninger, der forener solide konstruktioner med klima- og miljøhensyn, siger Kim Meilstrup, der er Head of Infrastructure hos Aarhus Havn.
Hvis disse tests ender succesfuldt, og de nye betontyper kan anvendes i praksis, er der gode fremtidsudsigter for dansk eksport. De nye betontyper vil nemlig placere Danmark blandt frontløberne, når det kommer til udvikling og implementering af løsninger, der understøtter den grønne omstilling i byggeriet og anlægssektoren.