Solcelleselskabet Obton A/S står i en presset situation, ligesom en række andre solcellefirmaer. Det kan få store konsekvenser for fire af Danmarks største banker.
Sammen har Nordea, Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank stillet en kreditfacilitet på 1,2 milliard kroner til rådighed for Obton, der har base i Aarhus. Og de penge kan være tabt, skriver Børsen.
Som 24Victoria har beskrevet, handler solcellemarkedets problemer i høj grad om udfordringer med energilagring, hvilket der er politisk fokus på.
Ifølge det senest offentliggjorte regnskab fra 2023 har Nordea rollen som ankerbank og er desuden Obtons daglige bankforbindelse, skriver Børsen. En kreditfacilitet fungerer som en form for kassekredit, og hvis Obton går konkurs, risikerer bankerne altså at lide store tab. Hvor meget de enkelte banker konkret har eksponeret sig mod selskabet, ønsker Nordea ikke at oplyse til Børsen, ligesom de heller ikke vil kommentere på, om der allerede er foretaget nedskrivninger.
“Vi udtaler os af hensyn til fortrolighed ikke om konkrete kundesager, men jeg vil gerne understrege, at vi altid prioriterer at være i tæt dialog med vores kunder, både når det går dem godt, og når de møder udfordringer, hvor der i fællesskab skal findes konstruktive løsninger,” skriver Nordeas erhvervsdirektør, Helene Bløcher, i en mail til Børsen.
Børsen har set regnskaber fra Obton-koncernen, hvor det nævnes, at man har betalt penge til Obton A/S for at afværge en konkurs. Selskabet oplyser, at man forventer et underskud på 1,6 til 1,7 milliarder kroner for 2024.
Krisen på solcellemarkedet er strukturel – læs mere her: