Ny opfindelse gør det muligt at producere grøn brint lokalt

Sarah Groot Shapel, CEO i Nordic Hydrogen, som står bag en ny elektrolyseprototype til lokal produktion af grøn brint.
Sarah Groot Shapel er CEO og stifter af Nordic Hydrogen. Pressefoto

Nordic Hydrogen har udviklet en ny elektrolyseprototype, der gør det muligt at producere grøn brint der, hvor strømmen er. Den kompakte teknologi kan få stor betydning for fremtidens fleksible energisystem.

Det er måske et lille anlæg, men det kan få stor betydning for den grønne omstilling. Nordic Hydrogen har udviklet og testet en ny elektrolyseprototype, som demonstrerer potentialet for decentral brintproduktion tæt på kilden til vedvarende energi. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Energy Cluster Denmark.

Sarah Groot Shapel er stifter og CEO i Nordic Hydrogen. Hun uddyber:

“Vi vil gøre det lettere at producere grøn brint dér, hvor strømmen er – uden om det centrale net og de store, centrale anlæg. Det kan være på en gård, ved en landvindmølle eller offshore på flydende fundamenter.”

Åbner for lokal produktion

Den nye teknologi fylder og vejer mindre end konventionelle elektrolyseanlæg og er udviklet med færre materialer. Alligevel leverer den brint i både mængde og renhed, som opfylder de tekniske krav. Og det åbner nye muligheder for lokal produktion uden om det centrale elnet, ifølge Energy Cluster Denmark.

“Vores ambition er at gøre grøn brintproduktion tilgængelig for flere aktører. Det kræver ikke store fabrikker, men en ny tilgang med små, fleksible og skalerbare løsninger,” siger Sarah Groot Shapel.

Støttet af centrale aktører

Mens mange aktører i brintsektoren har fokus på store, centrale anlæg, går Nordic Hydrogen således i en anden retning med decentrale, mobile og skalerbare systemer.  

Den første version af systemet har en kapacitet på 2 kW og er udviklet i innovationsprojektet Power-2-X i samarbejde med Force Technology og faciliteret af Energy Cluster Denmark. Projektet er støttet af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

“Force Technology har været en helt uundværlig samarbejdspartner. Både teknisk og strategisk. Uden deres faciliteter og støtte var projektet ikke kommet så langt,” siger Sarah Groot Shapel.

Fra prototype til skalering

Prototypen har været afgørende for at dokumentere teknologien og bane vejen for opskalering.

Næste skridt er et 150 kW-anlæg, der matcher behovet hos mindre elproducenter med overskudsenergi. Med prototypen og det kommende 150 kW-anlæg kan Nordic Hydrogen være godt på vej til at gøre brint til en integreret del af det fleksible og decentrale energisystem, hvor overskudsstrøm får ny værdi som grøn brint.

Teknologien er på sigt også tiltænkt offshore-brug – eksempelvis integreret i eller ved vindmølletårne. Men det vurderes, at containerbaserede anlæg tæt på energikilderne på land er en mere realistisk løsning på kortere sigt.

Sidst opdateret: 2. juni 2025

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del Artikel
Læs også

Abonner på vores ugentlige nyhedsbrev

Du kan blive opdateret på nyheder inden for tech & startups ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vi sender dig en mail med 7 udvalgte artikler tirsdag og fredag.