Den nyvalgte pave har AI øverst på sin dagsorden. Han kan se stort potentiale i teknologien, men han er dog bekymret for de menneskelige konsekvenser, der ligger og ulmer.
Den 8. maj gik 69-årige Robert Francis Prevost fra at være et relativt ubeskrevet blad til at blive decideret verdenskendt. Han blev nemlig valgt som ny pave, hvor han tog navnet Leo XIV.
Hvis man tror, han ligger på den lade side, kan man godt tro om igen. Ifølge New York Times har Leo XIV understreget, at han er bekymret for den teknologiske udvikling, som blot går hurtigere og hurtigere.
I sin tiltrædelsestale til kardinalkollegiet sagde han, at kirken fremadrettet vil rette opmærksomheden mod de potentielle farer, AI udgør for ”menneskelig værdighed, retfærdighed og arbejdskraft.”
Den første tale til pressen havde nogenlunde samme budskab. Her proklamerede han, at AI har et ”enormt potentiale”, men advarede dog stadig om, at det kræver stor ansvarlighed ”at sikre, den kan bruges til gavn for alle.”
Ikke nyt
Det er ikke en holdning, som kommer som et lyn fra en klar himmel. Inden Robert Francis Prevost blev pave, var han kardinal og leder af dén instans i Vatikanet, der vælger og leder biskopper over hele verden. I denne position var han meget optaget af AI.
New York Times har snakket med Paolo Benanti, som er fraciskanermunk, professor samt Vatikanets øverste rådgiver i etik og AI. Han kan informere om, at den nye pave allerede i september sidste år spurgte ham, om han kunne holde en forelæsning om håndteringen af det digitale liv – blandt andet også AI. Forelæsningen skulle finde sted i Vatikanet.
”Og nu er det øverst på pavens dagsorden,” siger Paolo Benanti til New York Times.
Pave Leo XIV’s forgænger, pave Frans I, var ligeledes optaget af AI. Han opfordrede blandt andet den katolske kirke til at have øget kontrol med AI, og tilbage i 2024 sagde han, at teknologien kun skulle udnyttes til at løse sociale problemer og ikke tilfredsstille ”profit og magt”.