I weekenden hallucinerede et AI-redskab hos Politiken og gav forkerte oplysninger. Chefredaktøren beklager fejlen.
Det er dog ikke kun amerikanske medier, som laver AI-fejl i forbindelse med det journalistiske arbejde.
I lørdagens udgave af Politiken var der nemlig en faktaboks omhandlende den danske forfatter Harald Voetmann med et stort antal fejl. Politikens eget AI-redskab, der hedder Magna, hallucinerede simpelthen og opdigtede ting.
Seks gange stod der, at han var forfatter til bøger, han ikke havde skrevet. En enkelt stod der, at han havde modtaget en pris, som han egentlig ikke har modtaget. Derudover stod der også, at han havde vundet en anden pris, hvilket er rigtigt nok – men bare på baggrund af en anden bog end oplyst i faktaboksen.
Hun beklager fejlen dybt og understreger, at denne fejl var undgået, hvis avisens interne retningslinjer var blevet fulgt. Faktaboksen blev nemlig generet i Magnas chat-funktionen – og ikke ud fra Politikens arkiv. Herefter blev den ikke faktatjekket.
På baggrund af fejlen fjerner Politiken et redskab i Magna, justerer nogle andre samt styrker træningen af medarbejderne for at undgå lignende fejl i fremtiden, understreger chefredaktøren.
Og direkte spurgt, om Politiken har taget AI for langt ind i arbejdsprocessen for hurtigt svarer hun i Politikens eget interview således:
”Jamen, det er jo selvfølgelig et spørgsmål, som vi også stiller os selv og skal kigge på. Har vi gjort det for hurtigt? Jeg mener, at vi har gjort det meget samvittighedsfuldt og i virkeligheden lidt tøvende. I hvert fald i forhold til, hvad vi har set andre steder, har vi ikke på Politiken være dem, der gået allerforrest ind i det her:”